Alkotóink// Ódor Tünde Enéh

odor_tunde_eneh

Látomásfestőnek tartom magam, ez talán a szürrealistákat közvetlenül megelőző álomfestők vonalával rokon. Tudom, hogy a művész médium, Ég és Föld között közvetít. Ebből adódóan nagyon fontos számomra a jel, a látó-álom, az ihlet, az ihletett állapot. Képeimen igyekszem a látott tartalmat kiegészíteni egy belső töltéssel, legyen az „portré”, vagy „tájkép”. Ezáltal munkáim rendhagyóan közelítenek meg egy-egy témát (pl. Bartók „portré”).

Képeimen gyakran jelenik meg az Univerzum, hol konkrétan, hol elvonatkoztatva. Egyik példaképem Anish Kapoor, amióta az 1990-es Velencei Biennálén megismerhettem a végtelenséget érzékeltető rendhagyó kék-fekete alkotásait. Legújabb képsorozatom témája az Univerzum földi tükörképe.

Jelenleg a Tenger, mint Nagy Kékség témájú sorozaton dolgozom. Igyekszem rendhagyó nézőpontokból és megjelenítéssel átadni azt az élményt, amit nekem a bár véges, mégis a végtelenség hatását keltő Tenger nyújt. Hiszen a Tenger sem csak egy nagy kék víztömeg, hanem egy élő, misztikus, magával ragadó erő.

Ezt a sorozatot előzte meg az Áramlás I-IV. c. 4-es egység, mely azt a témát próbálta feldolgozni, amely a mikro- és makrokozmoszban egyaránt mindenhol jelenlévő mozgás: az Áramlás.

Valamennyi munkámnál fontos „eszköz” a Zene. Valahol csak háttér erőként van jelen, valahol pedig közvetlenül a témát is ő adja, ilyen például a Bolero, A Kékszakállú herceg vára, a Bartók, Hendrix, Page vagy a Sollima-sorozat. Hiszen valamennyi művészeti ág valahol ugyanazt a célt szolgálja., így társak is az „utazásban”.

ars poetica: “A művész médium, elhivatottsága, hogy közvetítsen Ég és Föld között”

Galériánkban megtalálható alkotásai:

Comments are closed.

WordPress.com.

Up ↑