Kész az alkotás! Hogyan tovább?

20171031_084023

fotó: saját

Megálmodtad, megcsináltad…..Egy alkotást.

Szuper. De mi következik ezután? Főleg abban az esetben, ha mindezt nem tudatosan készítetted megrendelésre, vagy egy kiállításra. Elkészült és nem magadnak készítetted, nem a családodnak vagy a barátaidnak sokadik ajándéknak.

Hogy kell elindulni? Valahol biztosan, hiszen senki sem fog valamelyik délután a semmiből az ajtódon bekopogtatni, hogy “Elnézést, maga véletlenül nem képeket készít?! De. Komolyan?! Szuper, mert épp venni szeretnék egyet!”

Egy alkotó embernek nehéz elvonatkoztatnia az alkotás folyamatától és magát a művét áruba bocsátani. Pedig meg kell tennie, ha sikeres szeretne lenni. Rengeteg tehetséges alkotó van és rengeteg jobbnál jobb alkotás készül a világ minden táján. De attól még hogy valaki tehetséges és értékeset készít, nem fog belőle megélni és nem ismerik el a munkáját. Nagyon sokat kell érte tenni! Először is meg kell jelenni. Meg kell mutatni azt a képet. No, nem csak a szomszédnak, hanem a nagyközönségnek. Hogyan és hol érdemes?…erre még egy későbbi bejegyzésben részletesen visszatérek. El kell adni. Újabb és újabb inspirációt és anyagi forrást kell keríteni a további alkotáshoz.

A kép készítését és annak eladását át lehet formálni üzleti modellé úgy, hogy a kreativitás és az alkotás öröme megmaradjon. Egyéni döntés és pénztárca kérdése, hogy valaki saját maga vállalja be ennek a menedzselését vagy szakembert kér fel rá.

Az üzleti részével nem szeretnék elriasztani senkit, de beszélni kell róla mert szerves része a folyamatnak. Érdemes a START UP GUIDE rövidnek cseppet sem mondható online kiadványát lapozgatni. Mikor ennek az első változat megjelent kifejezetten a kreatív ipar részére készült, ami még most is visszaköszön tartalmilag.   Nagyon hasznos és naprakész kiadvány.

A Ciraada oldalán pedig hamarosan olvashatjátok az üzleti modell kifejezetten művészeti tevékenységre vonatkozó változatát. Amit művészeti menedzsment tippekkel és ajánlásokkal teszünk hasznosabbá és érdekesebbé. Nem titkolt szándékunk ezzel segíteni a művészeket, hogy megállják helyüket a hazai és a nemzetközi piacon.

Comments are closed.

WordPress.com.

Up ↑