Extra

AMIKOR A KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET TALÁLKOZIK

Írta 2018-05-25 március 21st, 2019 Nincs hozzászólás

A J. Hardyment egy 2018-ban létrehozott ékszermárka, amelynek megalapítása mögött Joanna Hardyment áll. Az ékszerek formavilága azért tud ennyire hiteles lenni, mert a tervező maga művészettörténész diplomát szerzett, majd a VOGUE Taiwan editorial csapatát erősítette, ezután rengeteg divattal kapcsolatos projektben vett részt. Építészetből, szobrászatból, művészettörténeti korszakokból és a design-kultúrából merít inspirációt egyes kollekcióihoz – a tradicionális designt ötvözi a modern nő gondolkodásmódjával és stílusával, a végeredmény ezért minimalista, modern, letisztult és rendkívül elegáns.

A tervező fontosnak tartotta, hogy a márka székhelye Shanghai-ban legyen, hogy a legkiválóbb, legprecízebb ötvös szakemberekkel tudjon együtt dolgozni. A weboldalán külön hangsúlyozza az ékszerek elkészítésének folyamatát, mert Joanna maga is érdekesnek találja, hogy a gondolatból és tervekből hogyan jön létre egy ilyen gyönyörű tárgy. A kézzel elkészített vázlatokat 3D modellezés követi, amelyet viaszból nyomtatnak ki. A viasz kidolgozása után a tradicionális viaszveszejtéses fémöntést alkalmazzák – az így kapott nyers ezüstöntvényt szakképzett ötvösmesterek dolgozzák ki. Ezt követi a finomcsiszolás és a felületkezelés eljárása: 14 karátos sárgaarany, 14 karátos rózsaarany és fehér ródium bevonat kerül a fényesre polírozott fémfelületekre.

Egyelőre 4+1 kollekciója jelent meg a tervezőnek. A CURLICUE sorozatot Alexander Calder rajzai, organikus, természeti formái inspirálták, míg a FACE sorozat a klasszikus órák formáira reflektál. A THUMBRINT kollekcióban a fémeket úgy alakították ki, mintha ujjal nyomták volna le a fémlencséket, miközben az ékszerek az ókori római fülbevalók stiláris jegyeit hordozzák.  Az UNDULATED sorozatra nagyon lágy, hullámszerű vonalvezetés jellemző – a mid-century modern stílusú bútortervező, Jean Royére munkáit dolgozza föl.

A RUFFLED kollekció pedig Richard Serra fémobjektumai, a drapériák lágy esésének, és az 1970-ben elkészített Etcetera heverő együtteséből jött létre.

fotók: https://www.jhardyment.com/

Cselőtei Boglárka

Print Friendly, PDF & Email