Művészblog

Az alkotó vállalkozó

Korábban már írtunk az alkotás árazásáról, amit  ITT tudsz elolvasni.

Arról viszont nem esett szó, hogy magát az alkotást és annak értékesítését tulajdonképpen egy kőkemény üzleti folyamatnak lehet és kell is tekinteni. Amibe beletartozik a vállalkozási forma kiválasztása, a ránk vonatkozó adózási formák és költségek ismerete. Bankokkal, hitelekkel, pályázati lehetőségekkel kapcsolatos tudnivalók. Az értékesítési lehetőségek feltérképezésén át rengeteg folyamat. Ezek közül több mindent akár kis költséggel ki lehet sőt érdemes is kiszervezni, de hogy tudjuk mit és mennyiért és merre….ahhoz magukat a folyamatokat és lehetőségeket kell ismerni.

Egyáltalán nem baj ha nem látjuk át a könyvelést vagy terhes számunkra az önmenedzselés…első körben akkor is el kell sajátítani a művészeti iparban tevékenykedőnek számos a kreatív területen is nélkülönözhetetlen alapismeretet.

Részenként megosztok a későbbiekben a fő témákhoz kapcsolódó speciális tippet és lehetőséget, de alap információkhoz egy kiadványt ajánlok minden kezdő, de akár profi alkotónak/ vállalkozónak. Érthető nyelven, tematikusan vannak összefogalalva az aktuális információk amelyek specifikusan a kreatív ipar számára készítettek.

A kiadvány ajánlója, ami a honlapjukon is megtalálható:

“A KIADVÁNY

A „Start Up Guide” kiadványt azzal a céllal készítettük, hogy segítséget nyújtson Számodra egy kreatívipari – művészeti vállalkozás elindításával, fejlesztésével kapcsolatban. Neked, mint egy vállalkozás megálmodójának a saját szakterületeden túl még számos üzleti területet is ismerned kell: a vállalati pénzügyek, az üzleti tervezés, a marketing és a céges kommunikáció, a jogi, adózási vagy könyvviteli alapismeretek nélkülözhetetlenek egy kisvállalkozás működtetéséhez.

A „Start Up Guide” e szakterületek szükséges alapjait mutatja be Számodra: részletesen szólunk üzleti terved megalkotásáról, hiszen ez lesz céged alapdokumentuma, bemutatjuk, milyen elvek szerint, és milyen forrásokból finanszírozhatod vállalkozásodat, hogy határozhatod meg majdani piacodat, és hogyan érdemes kommunikálnod potenciális ügyfeleiddel.

Az itt letölthető kiadvány a 2007-ben elindított „Start Up Guide” sorozat tizenharmadik verziója, melyet 2018 tavaszán készítettünk. A kiadvány továbbfejlesztésében nagyon számítunk Rád is: ötleteidet, kritikádat szívesen fogadjuk az mfti@hipo.gov.hu e-mail címen.”

A kiadvány innen ingyenesen tölthető le: http://kreativipar.startupguide.hu/

Print Friendly, PDF & Email