Művészblog

Az árazás alapszabályai

Az egyik legáltalánosabb kérdés, amit az Alkotók fel szoktak tenni amikor eladni készülnek egy alkotást, hogy hogyan árazzák azt be. Erre a kérdésre tudunk iránymutatásokat adni, de ezt nem mi fogjuk, vagy tudjuk eldönteni. Csakis az Alkotó maga!

A jó hír az, hogy ez nem egy bonyolult dolog!

Érdemes szétnézni a piacon az alábbi szempontok szerint: (az a jó, hogy a neten némi kereséssel, mindenre kapsz választ)

  • online értékesítés a cél, tehát nem a galéria árverések árait, hanem online árakat érdemes alapul venni
  • alkotás mérete/ technika/ stílus ami az elkészült képnél adott, így hasonló paraméterű alkotásokkal érdemes összevetni
  • alkotó: befutott, tapasztalt alkotó munkája; kezdő amatőré; kialakult követő és vásárló tábora van vagy most jelent meg először a neten?
  • az alkotás magyar és / vagy külföldi közönségnek is meg van-e hirdetve?

Mindenképp számításba kell venni, hogy amit az egyik alkotó simán elkér az alkotásáért mert jogosnak tart, annak a töredékét sem meri a másik alkotó egyéb okokból elkérni. Az alkotást pedig a vevő nem aszerint fogja értékelni, hogy mennyiért éri meg az Alkotónak eladni (akár munkaóra, alapanyag…stb kalkulálásával), hanem az lesz számára az ár, amit hitelesen képvisel az Alkotó és alkotása együtt!

  • Válassz egy módszert, ami működik és következetesen ragaszkodj hozzá!

Az egyik általános módszer a méret szerinti kalkuláció: vászonra festett olajképnél 5 cm* 5 cm= X Ft, és ennek arányos növelésével nő az ára. Ezen kívül számos „általánosabb” és „extrémebb” kalkulálási lehetőség is van.

Nincs jó, vagy rossz módszer. Az a lényeg, hogy következetes legyen, hiszen ez lesz követhető számodra és a vásárlóid számára is.

  • Ne váltogasd egy alkotás árát megjelenési helyenként!

Ha ugyanaz az alkotás kikerül egy galériába, megjelenik a neten és egy vagy több artshop-ban is, akkor érdemes azonos vagy közel azonos áron kínálni. Az értékesítési helyeket úgy célszerű megválogatni, hogy hasonlóak legyenek a jutalékok, így az alkotónak sem kell az árral rizikóznia. Bizalmatlanságot kelt a potenciális vásárlóban, ha széles skálán mozog egy alkotás ára különösebb ok nélkül.

  • Amennyiben az eredeti alkotásról lenyomatot is árulsz, ne add olcsón!

Számít, hogy mennyi az eredeti alkotás ára, és ha nagyon olcsók a lenyomatok és sokat adsz el belőle, akkor az eredetinek nem lesz már olyan értéke a vásárló szemében, hiszen „sok” van már belőle. Vagy sorszámozott lenyomatokat kínálj X darabszámig, vagy kérd meg a lenyomatok árát is.

  • Soha ne légy kishitű!

Gyakran esnek abba hibába az alkotók, főleg a kezdők, hogy ár alatt kínálják a műveiket, ezzel próbálnak meg bekerülni a „körforgásba”! Arra nagyon érdemes figyelni, hogy aki olcsón kerül be a köztudatba, annak sokkal nagyobb munka lesz rendes árat kérni az alkotásáért, mint aki be sem kerül! Hiszen ha az általad tervezett és gazdaságos áron hosszútávon nem mennek el az alkotásaid, akkor érdemes hobbinak megtartani a művészetet, nem pedig abból élni. Ha ezzel szeretne valaki pénzt keresni, akkor kérje meg az alkotása árát és az értékesítést ilyen szempontból igenis hogy jövedelmező tranzakciónak tekintse ne csak érdemi elismerésnek a munkájáért. Ezzel nem bíztatok senkit arra, hogy az érték többszörösén árulja a képét (hiszen az szintén nem reális, és ezt a piac meg is fogja mutatni), hanem hogy ne adja egy szint alá.

Ha így sem boldogulsz, kérj tanácsot MŰVÉSZETMENEDZSMENT  szolgáltatásunk keretében!

ICSA

Print Friendly, PDF & Email