Extra

FUNDAMENTUM// Kiállítás

Írta 2018-05-07 március 21st, 2019 Nincs hozzászólás

A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének (MKISZ) új időszaki kiállítása körülbelül negyven szobrászművész kisplasztikáit foglalja magában. Zsűri nem volt, ezzel lehetővé téve a kiállító művészeknek az önkifejezés szabadságát – így az anyag rendkívül heterogén lett, épp ezért sokféle egyéniséggel, s a legkülönbözőbb alkotói módszerekkel találkozhatunk.  Urbán Ágnes művészettörténész rendezte a kiállítóteret, egyazon helyiségben kellett megjelenítenie geometrikus elemekből álló plasztikákat, épített struktúrákat, ready-made, organikus illetve hagyományos bronzszobrokat. A munkákat műcsoportokra bontotta gondolati-formai rokoniság alapján, annak érdekében, hogy az anyagok egymást erősítsék.

A megnyitón Gábor Éva Mária szobrászművész tartott beszédet, amelyben szó esett magáról a kiállításnak nevet adó fundamentum szóról is. Latin eredetű jelentése: épület alapja, amelyen a szerkezet nyugszik, vagy átvitt értelemben állapot, egy körülmény alapja. Mit is jelent ez? Az európai művészetoktatás tanulmányrajzokon keresztül épül föl, hogy a diákok mindenekelőtt elsajátítsanak olyan alapvető és szükségszerű ismereteket, mint az arányok látása vagy akár a különböző anyagok és művészeti technikák helyes használata. Mindezek után kezd el dolgozni azokkal az anyagokkal és technikákkal, amelyeket az évek során megkedvelt, és alakítja ki ezen keresztül saját stílusát.

Botos Péter „Csavart üvegtest zölddel”, Józsa Bálint „Napozó”, illetve Péter Ágnes „Feszültségek I.” szobrok bár témában és stílusban is egymástól távol álltak, a közös pont maga az anyag érvényesülése volt – a fényes üvegfelület, a csiszolt fa és a polírozott acél, amelyek első ránézésre disszonánsak, egymás mellett mégis működnek, kiegyensúlyozzák egymást. Sor Júlia „Aranykor I.-II.” polírozott, hajlított vörösrézlemezeit Richard Serra, a bilbaoi Guggenheim Múzeumban kiállított fémobjektumaival tudnám párhuzamba hozni.

A kiállítást április 19-én nyitották meg, május 13-ig látogatható az Andrássy út 6. szám alatt.

(fotók: saját)

Cselőtei Boglárka

Print Friendly, PDF & Email