Művészblog

INST – ART – GRAM!

Kép: Richard Prince kiállítás, Marco Scozzaro/Frieze

Napjainkban talán a művészeket érintő egyik legnehezebb feladat helyt állni az alkotás és az önmenedzselés terén egyaránt. Az online felületek ebből a szempontból lényegesen megkönnyítik az alkotó munkáját: rengeteg időt spórolhat vele, a kommunikáció gördülékenyebb, a felület teljesen személyre szabható, valamint az összes lényeges információ és alkotás egy helyen jelenik meg, és egy kattintással elérhető a világ bármely pontjáról.

Erre az egyik legmegfelelőbb felület a mostanában talán legnépszerűbb szociális média platform, az Instagram. Egyszerűbb a Facebooknál: csak képeket, pár másodperces videókat tudunk rajta megosztani, majd az így keletkezett postokat keresőszavakkal (hashtagekkel) ellátni. Így az adott szóra rákeresve bárki el tudja érni a képet, és hamar fel tudja venni a kapcsolatot a művésszel. Ezt elősegíti az új business profil funkció, amely gyors hozzáférést biztosít az alkotó e-mail címéhez, Facebook oldalához és honlapjához.

Érdemes először itt elindítani a self-managementet, hiszen a felület mindenféle technikai háttértudás nélkül kezelhető; a követőtábor és népszerűség könnyen növelhető, és minimális összegért hirdetni is lehet. Nem utolsó szempont, hogy a visszajelzések gyorsasága miatt az alkotó hamar megbizonyosodhat munkájának sikerességéről. Épp ezért tanácsos nemcsak munkáinkat megosztani a felületen, hanem bevezetni a nézelődőket az alkotás folyamatába is – ez érdekessé, változatossá teheti oldalunkat.

Cselőtei Boglárka

Print Friendly, PDF & Email