Művészblog

Kész az alkotás! Hogyan tovább?

Megálmodtad, megcsináltad…..Egy alkotást.

Szuper. De mi következik ezután? Főleg abban az esetben, ha mindezt nem tudatosan készítetted megrendelésre, vagy egy kiállításra. Elkészült és nem magadnak készítetted, nem a családodnak vagy a barátaidnak sokadik ajándéknak.

Hogy kell elindulni? Valahol biztosan, hiszen senki sem fog valamelyik délután a semmiből az ajtódon bekopogtatni, hogy “Elnézést, maga véletlenül nem képeket készít?! De. Komolyan?! Szuper, mert épp venni szeretnék egyet!”

Egy alkotó embernek nehéz elvonatkoztatnia az alkotás folyamatától és magát a művét áruba bocsátani. Pedig meg kell tennie, ha sikeres szeretne lenni. Rengeteg tehetséges alkotó van és rengeteg jobbnál jobb alkotás készül a világ minden táján. De attól még hogy valaki tehetséges és értékeset készít, nem fog belőle megélni és nem ismerik el a munkáját. Nagyon sokat kell érte tenni! Először is meg kell jelenni. Meg kell mutatni azt a képet. No, nem csak a szomszédnak, hanem a nagyközönségnek. Hogyan és hol érdemes?…erre még egy későbbi bejegyzésben részletesen visszatérek. El kell adni. Újabb és újabb inspirációt és anyagi forrást kell keríteni a további alkotáshoz.

A kép készítését és annak eladását át lehet formálni üzleti modellé úgy, hogy a kreativitás és az alkotás öröme megmaradjon. Egyéni döntés és pénztárca kérdése, hogy valaki saját maga vállalja be ennek a menedzselését vagy szakembert kér fel rá.

Az üzleti részével nem szeretnék elriasztani senkit, de beszélni kell róla mert szerves része a folyamatnak. Érdemes a START UP GUIDE rövidnek cseppet sem mondható online kiadványát lapozgatni. Mikor ennek az első változat megjelent kifejezetten a kreatív ipar részére készült, ami még most is visszaköszön tartalmilag.   Nagyon hasznos és naprakész kiadvány.

A Ciraada oldalán pedig hamarosan olvashatjátok az üzleti modell kifejezetten művészeti tevékenységre vonatkozó változatát. Amit művészeti menedzsment tippekkel és ajánlásokkal teszünk hasznosabbá és érdekesebbé. Nem titkolt szándékunk ezzel segíteni a művészeket, hogy megállják helyüket a hazai és a nemzetközi piacon.

Print Friendly, PDF & Email