Extra

Különleges kiállítótér a belváros szívében

Írta 2018-05-16 március 21st, 2019 Nincs hozzászólás

Ajánló: két tárlat a Titok Galériában

A Titok Galéria egy nem mindennapi, különleges kiállítótér Budapest szívében. Állandó gyűjteményét az alapító-tulajdonos, Kő Ferenc festőművész egyedi alkotásai képezik, melyek az általa kifejlesztett, az ultraviola fényt a festészetbe beépítő technika alkalmazásával készültek.

 A kecskeméti születésű Kő Ferenc az Óbudai Festőiskolában végezte tanulmányait (1991-1994), Urbán György és Gyémánt László tanítványaként. A nyomdaiparban széles körben alkalmazott UV, illetve foszforeszkáló festékekkel a 2000-es évek elején, majd’ húsz éve kezdett el kísérletezni. ”Forradalmi” újítása abban rejlik, hogy az UV-reaktív és a foszforeszkáló festékeket egy már kész, akrillal vagy olajjal készült festményre rétegezve kettő, vagy több kompozíció tud megjelenni egyetlen képfelületen. Ahhoz, hogy elénk táruljanak a különböző rétegek alkotta különböző látványok, a normál megvilágítás után az UV fény behatására is szükség van. A Titok Galériában Kő Ferenc alkotásaiból egy összesen 24 darabot számláló válogatás látható (ezekből egyet az enteriőrként kialakított, freskóval gazdagított falszakasz tesz ki), s ezek mindegyike legalább kettő, de olykor három képet is rejt magában.  A   képek műélvezetét a hozzájuk komponált aláfestő zene és hang gazdagítja, melyek az egyes művekhez igazodva segítséget nyújtanak az adott alkotás tartalmának, mondanivalójának megértésében is.

Minden képhez külön társul tehát az időzített fényváltás, a zene- és, hanghatás, így az állandó tárlat keretén belül egy speciális, audiovizuális élményben részesülnek a látogatók. Az egy képfelületen megjelenő kompozíciók között szinte mindig találunk összefüggéseket – a festőművész által kidolgozott módszer alkalmas több idősík, különböző események vagy többszálú cselekmény együttes bemutatására is.

A Titok Galéria időszaki kiállítások alkalmával magyar művészek mellett nemzetközi szcéna számára is biztosít bemutatkozási lehetőséget, hiszen dinamikusan működő kortárs galériaként missziójának tekinti jelenkorunk mind nemzetközi, mind hazai művészeti tendenciáinak a publikummal való megismertetését és népszerűsítését.

A reggio calabria-i (IT) Accademia di Belle Arti-val való együttműködés kapcsán a  május 10-én nyitották meg legújabb kiállításukat ”Il corpo del mito. Alla ricerca delle radici.”(”A mítosz teste. Gyökerek keresése.”) címmel: ez alkalommal a Prof. Giuseppe Oreste Surace (Művészeti anatómia, Morfológia elemei) és Prof.ssa Maria Antonietta Mamone (Művészettörténet) docensek által vezetett kurzusok diákjainak alkotásai kerülnek bemutatásra.

Az akadémián készült művek egy olyan sorozat részei, mely a művészettörténeti korszakok totális megismerésén és vizsgálatán keresztül kívánja újjáéleszteni az antik értékeket: a bemutatott alkotások a XVII. századi németalföldi festészet egyik legjelentősebb alakjának, Pieter Paul Rubensnek formanyelvéhez nyúlva, illetve a görög mitológia világához fordulva értelmeznek át a flamand festő által feldolgozott témákat, és a görög mitológia által gyakorta ábrázolt alakokat. Elsősorban olyan nézőpontokra kívánnak összpontosítani, melyek tanulmányaik  érdekeit is érintik, így nem ragaszkodnak olyan nagy mértékben a realisztikus-figuratív ábrázolás konvencionális kifejezésmódjához, hanem inkább formálisan nyitnak az expresszív útkeresés folyamata felé.

A kiállítás 73 műtárgya alapjában véve tehát két nagyobb csoportra bontható, így a kiállítótérben is kettébomlanak. Az egyik csoport darabjai konkrét kompozíciókból, Rubens festményekből merítettek ihletet – ezen alkotások alatt egy kis kártyán mindig megtalálható az analógiául szolgáló festmény kicsinyített mása, melyekre az alkotók kiindulópontként támaszkodhattak, hogy aztán saját interpretációjukat valósíthassák meg.  Elkülönülő csoportot képeznek a  görög mitológia által inspirált alkotások, melyeknek nincs meghatározott képi előzménye vagy megfelelője – ezeknél a műveknél az ösztönzést maga a mitológiai alak vagy alakok, és az őket magukba foglaló mítoszok adták, így itt a cédulákon szereplő festmények csak illusztratív jellegűek, nem utalnak konkrétumokra. A kurátori koncepcióból kifolyólag az előbbi csoport az utóbbitól térben is elválik: a diákok által megelevenített mítikus alakoknak a galéria egy kisebb, hátsó helyisége ad ideiglenesen otthont. Ugyancsak kurátori döntés eredménye volt az, hogy az összes többi, Rubenshez kapcsolódó alkotás is kisebb egységekre bomlik a kiállítótérben. A galéria első termében technika és anyag szerint különül el 17 mű, melyek közül kettő kivételével (ezeket témabeli egyezésüknél fogva csatolták társaikhoz) mindegyik fa panelre készült. A legnagyobb, középső teremben elhelyezett kép-blokkok az alkotások tartalma alapján  kerültek kijelölésre: a terem bejáratával szemközti falon a flamand festő Maria de’ Medici ciklusából láthatjuk egyes darabok interpretációit, ezt követve egy férfi-központúbb világba érkezvén Bacchus, a mámor, a csábítás, illetve a szatírok köszönnek vissza a festményekről. A falon horizontálisan továbbhaladva a szépség és a szerelem témaköreihez kapcsolódó alkotások kaptak helyet: ezt a szelvényt Vénusznak, a három gráciának, és az antik mítoszok híres szerelmespárjainak dedikálták.

A Titok Galéria három termében bemutatott alkotások diákok művei – olyan diákokéi, akik nem a tanulás folytatásával, a tanultak alkalmazásával, vagy a technikák elsajátításában való kísérletezéssel, hanem pontosan a kiállítások, a publikummal való szembeállítások során találnak módot arra, hogy hibáikat, váratlan tökéletlenségeiket kitöröljék, felmérjék kapacitásukat, és, legfőképpen, kijelöljék egyéni útjukat a művészek pályáján.

A kulturális fejlődéshez való hozzájárulás mellett a budapesti galéria és a dél-olasz akadémia együttműködésének másik célja, hogy értő, nemzetközi panorámára nyitott közönség ismerhesse meg egy fiatal, olasz festőnemzedék kínálatát, mely a diákok elméleti és gyakorlati ismereteinek, illetve az olasz kultúra formakincsének letéteményeseként fogható fel.

A reggio calabria-i Képzőművészeti Akadémia diákjainak tárlata május 23-ig tekinthető meg.

A megnyitón köszöntőt mondott a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója, Gian Luca Borghese.

A kiállítás kurátora: Imre Hanna, művészettörténész

Asszisztens kurátor: Drienyovszki Zsófia, művészettörténész

A Titok Galéria (1066 Budapest, Ó utca 12.) szerdától vasárnapig látogatható, 13-19 óráig.

Képek forrása: Imre Hanna; Titok Galéria Facebook

Imre Hanna

Print Friendly, PDF & Email