Extra

MEANWHILE IN PAINTING

Írta 2018-06-05 március 21st, 2019 Nincs hozzászólás

Napjainkban minden korábbinál nagyobb mennyiségű képi információval találkozunk, aminek nagy részét digitális képernyőkön kijelzőkön látunk. Ezzel kapcsolatban felmerül az a kérdés, hogy hogyan változtatják meg a képzőművészetet, annak kifejezési módjait és lehetőségeit a digitális világhoz köthető vizuális struktúrák, a tömegtermelés, a fogyasztói társadalom vizuális ingerekben gazdag, agresszív médiastratégiája?

Egyre intenzívebb diskurzus folyik a kortárs képzőművészeti színtéren a poszt-digitális vizualitásról, a képzőművészet helyzetéről az Internet korában. Eva Respini, a bostoni Kortárs Képzőművészeti Intézet „Art in the Age of the Internet, 1989 to Today” kiállításának kurátora szerint Az internet megváltoztatta a párkeresést, a kapcsolatainkat, az önmagunkról és az igazságról alkotott felfogásunkat… Ma sok művészeti alkotás vizsgálja a reklámipar szépségeszményét, ami megkérdőjelezi, hogy mit jelent embernek lenni a digitális korba. Már máshogy tekintünk az olyan régi művészeti formákra, mint a festészet.”

Ehhez a diskurzushoz kapcsolódva, Meanwhile in Painting (Mindeközben a festészetben) címmel indult meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Kortárs Művészetelméleti és Kurátori Ismeretek mesterszakos hallgatóinak diplomaprojektje, ami egy, a kortárs magyar festészeti színtér aktuális kérdéseivel foglalkozik kiállítást és interjúsorozatot tár a közönség elé.

 A kiállítás 2018. május 12 – június 3. között volt megtekinthető a Budapest Galériában, ami festők és a festészet médiumára reflektáló művészek munkáit mutatta be, akiknek alkotói gyakorlatában meghatározó szerepet játszik a technológiai fejlődés, a hálózati kultúra terjedése és a poszt-digitális vizualitás.

Meanwhile in Painting projekt másik részét képező interjúsorozatot elsőként egy nyilvános vetítésen, a Bem moziban volt megtekinthető  2018. május 25-én, majd a projekt weboldalán is megtekinthetik az érdeklődők. Az interjúalanyok a Képzőművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatói, valamint a magyar kortárs képzőművészet fontos szereplői, műgyűjtők, művészek és teoretikusok, többek között Bak Imre, Einspach Gábor, Spengler Katalin és még sokan mások.   Az interjúk során számos aktuális, művészetelméleti, vagy a művészeti szakma gyakorlati hátterét érintő kérdés merül fel, kezdve a képekhez fűződő megváltozó viszonyunktól, a digitális képáramlás keltette képinflációtól kezdve a különböző generációk eltérő művészet- és valóságfelfogásáig.

A projekt holnapja, ahol az interjúk publikálásra kerülnek:  www.meanwhileinpainting.hu

fotók: Juhász G. Tamás

Zimonyi Luca

Print Friendly, PDF & Email