Extra

Moholy-Nagy szimpózium a Nemzeti Galériában// Beszámoló

Írta 2018-04-22 március 21st, 2019 Nincs hozzászólás

Április 12-én, csütörtökön megrendezésre került a Nemzeti Galéria eseménye, a Moholy-Nagy Szimpóziuma. Az esemény létrejöttének oka, hogy a New York-I Salgo Trust for Education alapítvány a 20. század egyik legmeghatározóbb művésze, Moholy-Nagy László Architektur I / Kontrukció kék alapon című, 1922-ben készült képét a Galériának ajándékozta.

[Kép: Moholy-Nagy-László_Architektur i_Konstrukció kék alapon_Magyar Nemzeti Galéria]

A Salgo Trust for Education egy nonprofit szervezet, amely Nicholas M. Salgo hatalmas gyűjteménye köré szerveződik. Nem csak európai bútorok és szobrok gazdagítják, de jelentős részét 20. századi modern magyar festők alkotásai teszik ki, s amelynek részét képezte Moholy-Nagy munkája is egészen mostanáig.

A művészettörténészek előadásai a Moholy-Nagy korai időszakára fókuszáltak. Elsőként Dr. Passuth Krisztina, Moholy-Nagy és a korszak legjelentősebb kutatójának rövid előadását élvezhettük, amely átfogó képet kívánt adni a művész ’20-as években megnövekedett hírnevéről. A szimpózium vendége volt a Salgo Trust for Education kurátora, Botár Olivér PhD. Botár a Moholy-Nagy kép sajátosságáról beszélt, mégpedig, hogy maga a mű egy kétoldalán festett alkotás. A Konstrukció kék alapon egy korábbi művek csoportjába tartozó, még figuratív, de stilizált elemeket magába foglaló alkotás; másik oldalára festve található a már tisztán kostruktivista Architektur I élénk színekkel festett merőleges vonalaiból és félkörívéből összetevődő kompozíciója. Ezt követően specifikusabb kérdéseket boncolgattak a résztvevők, mint például Csaba Krisztina művészettörténész előadása, amely a Kassák Lajossal közösen szerkesztett Új Művészek Könyvét vizsgálta meg a konstruktivizmus jegyében.

Az esemény záróakkordjaként Böröcz András, a New Yorkban élő művész performanszát élvezhette a közönség. A csirke mindig csirke marad címében és előadásában is nagyban inspirálódott Moholy-Nagy 1925-30-ban készült A tyúk mindig tyúk marad című forgatókönyvéből. A performansz egyedülálló jellegét összetettsége és nagyfokú asszociációs láncolata adta: a Böröcz-cel készült videó előterében Szemző Tibor és Gőz László hangeffektekkel tette teljesebbé az előadást, amit Böröcz tojásokkal való ténykedése tett ki. Mindeközben az előadást Böröcz László Moholy-Nagy szövegének felolvasása kísérte.

Az Architektur I / Konstrukció kék alapon, az ígéret szerint rövidesen elfoglalja helyét a Magyar Nemzeti galéria 20. századi állandó gyűjteményében, s a nagyközönség számára is látható lesz.

Zsúró Zsuzsanna (fotók: saját)

Print Friendly, PDF & Email