Blog

Művészetközvetítés – Instagramon?

Online megjelenési útmutató a művészet és a kultúra közvetítőinek

Az internetes világ ”kezdetei” óta teljesen átalakultak a felhasználói szokások, ennek következtében – a felhasználói igényeknek eleget téve – a webes felületek is megváltoztak.

Napjainkban szokás a webet 1.0-ra és 2.0-ra bontani: míg a Web 1.0 az internetes portálok, honlapok világának megjelölésére használt fogalom, addig a Web 2.0 minden olyan típusú platformot jelöl, melyet ma közösségi médiaként definiálunk. A két halmaz metszeteként értelmezhetjük a blogokat, melyeket a webegy és webkettő közötti ”hídként” is szokás emlegetni.

Egyes nemzetközi oldalak elterjedtsége bizonyos térségekhez kötött (pl. Twitter), de az az általános megállapítás levonható, hogy az Instagramon és Facebookon széles körben vannak jelen társadalmunk tagjai nemzetközi szinten is. A közösségi média előbb említett csatornáinak szerepe megkérdőjelezhetetlen a 35 év alatti, de egyre inkább az idősebb generáció mindennapi életében is.

A művészet, az egyes művészeti alkotások, múzeumi épületek szakadatlan ütemben válnak tárgyává a képmegosztó alkalmazások egy-egy bejegyzésének. A kiállítóterekben készült fotók rendre terjednek az interneten, és a művészet közvetítői is egyre szélesebb körben, egyre nagyobb lelkesedéssel nyilvánulnak meg az online világban és lesznek részesei az egyes közösségi média-platformoknak – akár közvetett, akár közvetlen módon. Múzeumba járni, kulturális programokon részt venni napjainkban „módi” – rengeteg felhasználó, köztük „hírességek”, közismert személyiségek is gyakran osztanak meg fényképet ilyen közegben.

Ludwig Múzeum Instagram posztja

Azért fontos, hogy a kulturális, művészeti szféra is folyamatosan legyen jelen az online térben, mert a potenciális múzeum-látogatók, a művészetkedvelők nagy százaléka használja az internetet napi szinten, így a – sokszor indirekt – kommunikáció ezeken a felületeken valósulhat meg a felek között a leggördülékenyebben.

A közösségi média csatornáinak használata segítségével egy folyamatosan változó színhelyről, a kiállítások, kulturális események helyszíneiről élő dialógus jön létre, amelybe könnyen bekapcsolódhat bármely potenciális érdeklődő. Egy muzeális közeg képekben, fotókban való megjelenítése fizikai határokat áttörve, vizuális narratíva segítségével hozza el – akár olyan emberek számára is, akik sosem jártak még az adott intézményben – a művészet élményét.

British Museum, London, UK

Az online megjelenési felületeken szükség van az alábbi, az interakciós folyamat megvalósulásában kardinális szerepet játszó eszközökre:

 • dialógus kialakítása, kétirányú kommunikáció alkalmazása
 • állandó jelenlét
 • érdeklődés folyamatos stimulálása

Napjaink egyik leggyorsabb ütemben fejlődő és tért hódító platformja az Instagram, ahol ezen eszközök kiaknázása a leghatékonyabb módon valósulhat meg, ezen kívül tartalomfajták szempontjából is igen változatos felületet biztosít.

Bár a lista végteleníthető, az alábbi „gyorstalpaló” segítségével sorra vesszük azokat a tippeket, melyek útmutatást nyújtanak azoknak a weben érvényesülni kívánó személyeknek és intézményeknek, akik alkalmazni óhajtják az Instagram „művészetközvetítő erejét”:

 • használj Business profilt
 • találd meg a saját hangod – alakítsd ki egyéni karakteredet, vagy az intézmény egyéni karakterét brand identity-jének, azaz „márka identitásának” figyelembevételével
 • alakíts ki és használj határozott, megkülönböztető stílust és közlési nyelvezetet – fogalmazz érthetően, alkalmazz fesztelen és következetes hangnemet
 • váljon mindennapossá a content creation, azaz a tartalomgyártás és -megosztás, a hallgatóság update-ekkel való ellátása
 • ­hozd egységes összhangba egy-egy bejegyzés tartalmi elemeit (kép, szöveg + hangulatjelek, hashtag-ek)
 • generálj letisztult, jó minőségű, színvilágban harmonizáló képi tartalmakat, melyek a felhasználó profilodon ízléses egységet képviselve jelennek meg (ez múzeumok tereiben kifejezetten könnyű feladat, hiszen a tágas, fényben úszó kiállítóterekben szinte csak esztétikus képeket lehet készíteni!)
 • használd az iparágnak, területnek megfelelő legnépszerűbb hashtag-et (#art, #culture, #instaart, stb.) és tag-eket
 • a bejegyzéseken kívül használd az Instagram Stories funkciót, mely mindennapos bejelentkezésre, dokumentációra ad lehetőséget (a „sima” bejegyzésekkel ellentétben egyre szélesebb körben követik nyomon a Story tartalmakat a felhasználók)
 • használd az Instagram Highlights funkcióját, amelynek segítségével kiemelheted a legfontosabb Stories-ban közölt információkat

A Tate Art Galleries Instagram oldala

 • formáld élő közeggé a platformot – vond be follower bázisodat questek, challange-ek, játékok, kérdések segítségével

Vasarely Múzeum Instagram posztja

 • biztosíts rivaldafényt követőtáborod számára: oszd meg, repost-old a korábban megosztott fotóikat – a már meglévő, minőségi képi tartalmat
 • vedd figyelembe a kulturális, történelmi eseményeket, aktuálisan népszerű témákat, hiszen egy-egy tematikus, eredeti ötlet kapcsolódási pontként funkcionálhat közted és célközönséged között
 • ossz meg az intézmény aktuális programjairól kevéssé ismert titkokat, érdekességeket, melyek áthatóbb belátást biztosítanak pl. egy-egy kiállítás esetében
 • mutass meg valami olyat, amit a közönség nem láthat máshol – alakíts ki egy olyan egyedi tartalomcsomagot, melyet a user nem tapasztalhat meg egyszerű likeolással, követnie kell az oldalt (pl. kulisszák mögé való betekintés egyes rendezvények előkészületekor vagy egy-egy közeli műtárgyfotó, melynek leírásából fontos érdekességeket tudhatunk meg)
 • társíts a művészeti élményhez emberi arcot, hozz létre olyan post-okat, melyeken fellelhető a humánum, tudniillik, azok a bejegyzések, melyeken szerepelnek emberek is, sokkal nagyobb arányban nyerik el a felhasználók like-ban és kommentben kifejezett tetszését
 •  „fedd fel” és mutasd be a kiállításokat és az egyéb rendezvényeket megvalósító munkatársakat és a művészeket, hiszen a munkálatokban résztvevők, a koncepciók kitalálói ismerik legjobban a közvetíteni kívánt üzeneteket, így kulcsfontosságú figurák, érdeklődőkkel való interakciójuk megkönnyíti a befogadás aktusát

MoMa Instagram posztja
Ludwig Múzeum Instagram posztja

 • végső soron: fontos a Business profile mellett szóló Instagram Analitics funkció használata, azaz Instagram profilunk analitikájának nyomon követése és esetleges kielemzése, mely segítségével tudomást szerezhetünk többek között profilunk fontosabb számadatairól: arról, hogy az elmúlt hét napban hány elérést produkált egy-egy posztunk (impression), hányan látták azt (reach), mennyien léptek interakcióba vele, azaz hányan likeolták, vagy kommenteltek alá (engagement), és arról is, hogy hányan kattintottak a bio-nkban megadott linkre vagy a „get directions” gombra

A szociális média csatornáin keresztüli megnyilvánulás segítségével pontosan azok a falak válnak lerombolhatóvá, amelyek akadályozzák az érdeklődőket abban, hogy ellátogassanak egy adott kulturális, művészeti, vagy múzeumi intézménybe.

A cél legfőképp diskurzus generálása, az adott közeg képi megjelenítése a fizikai határok áttörésével, vizuális narratíva segítségével hozza el – akár olyan emberek számára, akik sosem jártak még az adott intézményben – a kultúra és a művészet élményét.

Az Instagram képmegosztó alkalmazás új hallgatóságot generál az egyes intézmények számára, emellett pozitív irányba befolyásolja a gyűjteményekről, kiállításokról, a kulturális programokról és a művészetről mint olyanról kialakult képet is.

Imre Hanna

Print Friendly, PDF & Email