Extra

…NYITOTT MÚZEUM… // Könyvbemutató

Írta 2018-05-29 március 21st, 2019 Nincs hozzászólás

Május 22-én, a Lumen Kávézóban bemutatták a Néprajzi Múzeum MaDok-programjának keretein belül létrejött elméleti kézikönyvét: a …NYITOTT MÚZEUM… című kötetet.
Kézikönyvnek egyáltalán nem mondható a maga 600 oldalával, ennek ellenére egy, a kortárs múzeumelméletben jártas és az az iránt érdeklődő laikus számára is elengedhetetlen könyv született a Frazon Zsófia által vezetett, több mint három évnyi kutatás eredményeként. A “nyitott múzeum” kifejezés alapvetően egy tág fogalom, legfontosabb üzenete mégis egyszerű: szorgalmazni az együttműködést hozzáértők és közönség között.
E témával a könyv igyekszik bekapcsolódni a 20-21. századi nyugat-európai diskurzusba, s ajtót nyitni a kortárs múzeumelmélet magyar vonatkozásaira, ez esetben egyik jelenségére, az együttműködésen alapuló múzeumi munkára hazánkban. Habár a …NYITOTT MÚZEUM… a múzeológia tudományára építkezik, a könyv– ahogy maga a fogalom is – bevon egyéb társtudományokat, amikhez a fogalom ugyanúgy kapcsolódik, illetve hasonlóan hasznos az értelmezés szempontjából.
A könyv felépítésében egyúttal tükrözni akarták a kutatási módszerük folyamatát is. A kutatás alapja egy új fogalmi háló kiépítése volt, amihez igazodni tudnak, s amely fogalmak meghatározzák a kutatás irányát, kereteit. K. Horváth Zsolt, az esemény moderátorának szavaival élve ez egy kollektíven alkotott enciklopedikus mű. Kollektív, hiszen egy tizenegy szerzős kötetről van szó; enciklopedikus pedig azért, mert e szerzők egy egységes fogalmi rendszert igyekeznek lefektetni. A kötetben ebből a fogalmi hálóból kiemeleve alkottak meg 20 szócikket, amiket bővebben is kifejtenek a nemzetközi és hazai elméletírás kontextusában. A könyv második része pedig ennek a hálónak a gyakorlati megvalósulásait veszi górcső alá: egyrészt beszél pár Magyarországon megvalósult, együttműködésen alapuló művészeti projektekről, másrészt interjúkat közöl kortárs magyar kurátorok kiállításszervezési gyakorlatairól és elméleteiről.

További elmélkedésre a szervezők két időpontban is meghirdettek eseményeket, amikről az alábbi linken bőveben is lehet tájékozódni: https://www.facebook.com/events/1013828685453662/?ti=icl

A könyvhöz pedig tartozik egy weboldal is, ami elérhető ezen a linken: http://nyitottmuzeum.neprajz.hu

Fotók: saját

Zsúró Zsuzsanna

Print Friendly, PDF & Email