Extra

Tiltott absztraktok// kiállítás

Írta 2018-04-13 március 21st, 2019 Nincs hozzászólás

[BEJEGYZÉS KÉPEI: Art + Text Tiltott Absztraktok. fotó:_Neogrády-Kiss Barnabás]

Április 4-én, szerdán nyílt meg az Art + Text galéria kiállítása, a Tiltott Absztraktok, bemutatva az 1960-as évek művészetének bizonyos szegmensét. A tárlat nem másról, mint az absztrakt festészet hazai kibontakoztatóiról, a Zuglói Kör absztrakt festészeti iskola (1958-1968) tagjairól szól.  A kiállítás, habár a galéria tereit tekintve igen apró, mégis több szempontból is jelentős és különleges esemény: egyrészt az iskola mára már nemzetközileg is elismert tagjainak ez csupán a harmadik közös kiállítása 1958-as megalakulásuk óta, hiszen Új Törekvések című 1966-os tárlatukat betiltották, s fennállásuk idején mindössze egy, az Ady Endre Művelődési Otthonban megvalósult kiállítást tudhattak magukénak (utóbbi alapján állították össze a Tiltott Absztraktok kiállítás anyagát is). Másrészt a művészek egy olyan irányzatot képviseltek és képviselnek a kezdetektől fogva, amit az akkori politikai rendszer nemhogy nem tűrt, de egyenesen illegálisnak bélyegzett.

A Zuglói Kör tagjai elhatárolódtak a szocialista ideológia által támogatott figuratív, realista festészettől, aminek egyetlen célja az ideológia terjesztése volt. Ezzel szemben ők a nyugati társadalmak, főleg a francia lírai absztrakció tendenciáit követték. a Zuglói Kör művészei egyben a magyar informel, s a gesztus festészet úttörői is: expresszív, intuitív módon próbálták kifejezni környezetüket. Frey Krisztiántól két munkája is látható (az 1965 körüli Fej és ABC címűek), amik az automatikus írás és a kollázs technika együttes jegyében születtek, s amik kiváló példái az újító kísérletezéseknek. A kurátorok, Bánki Ákos és Rieder Gábor nem kisebb, a korszak ikonikus műveit vonultatták fel, mint Nádler István Niké (1963), Bak Imre Tache (1965), vagy Deim Pál Két nő (1963) című munkáit.

A tárlathoz hiánypótló elemként kapcsolódik egy Bánki Ákos révén megvalósult dokumentumfilm. A kiállításéval megegyező című filmet az 1960-as évek festőinek interjúiból állították össze. Visszaemlékezéseik révén bepillantást nyerhetünk az őket akkor körülvevő politikai/ társadalmi atmoszférába, az emberi kapcsolódások szövevényes viszonyrendszerébe.

A kiállítás április 27-ig tekinthető meg az Art + Text galériában.

A kiállításhoz kacsolódó linkek:

VIDEÓ

FACEBOOK

Zsúró Zsuzsanna

Print Friendly, PDF & Email