Alkotók

TÓTH ANNA

Írta 2018-05-30 Nincs hozzászólás

Kölcsönhatások mátrixában létezünk.

A vizuális világ formálja gondolkodásunkat, módosítja a jövőről alkotott elképzeléseinket. Ezek a felvételek; vizualizációk érthetőbbé teszik a világunkat. Megjelennek mindenhol, beleivódnak tudatunkba, akkor is ha nem akarjuk. Mindenféle előképzettség nélkül, pusztán a minket érő vizuális-információ áradat révén, ma már minden gyerek tudja, hogy a vérünkben apró részecskék úsznak. És mire felnőtt korba érünk, némi fogalmunk kialakul az anyagok molekuláris szerkezetéről és a galaxisok spirálkarjairól, hiszen a képek megmutatják nekünk felnagyítva, lekicsinyítve, színekkel illusztrálva.

Tehát a vizualizáció hat ránk. Agyunk töredéknyi idő alatt képes információkat kinyerni egy képből (származzon az a világ bármely részéről), míg ugyanezt lefordítani hosszas nyelvi előképzettség nélkül lehetetlen. Egy látvány tehát hat ránk, akaratunk ellenére is és hatása felfedhetetlen teljes egészében, annyira összetett a reakció, melyet agyunkban ébreszt.

A festmény szintén egyfajta vizualizáció. Munkáimban egyfajta értelmezését keresem a világnak, melyben élek. Rendszereket kutatok és új, fiktív világokat hozok létre. A kép felületén geometrikus rendbe fogva, ám ezt időről-időre átlépve hordom fel a színeket. Minél szélesebb spektrumban, minél gazdagabb felületkezeléssel. Minden vászon sajátos törvényszerűségeket hordoz. A festék gesztusokban való felfestésével a megismételhetetlen pillanat is csapdába esik.

Galériánkban megjelent alkotásai:

Print Friendly, PDF & Email